Mad Max Fury Road: Junkie XL dendert door huiskamer

91xy4RlK98L._SL1425_

Tom Holkenborg alias Junkie XL kreeg in 2002 wereldfaam met zijn opzwepende remix van Elvis Presley’s A Little Less Conversation. Een jaar later vertrok hij naar Amerika. Daar ging hij in de leer bij Hans Zimmer, veelgevraagd toondichter in Hollywood. Mad Max Fury Road is Holkenborgs eerste volwaardige klus voor een grote film. Muziek bedenken voor een blockbuster biedt voor een componist doorgaans weinig uitdaging; vaak blijft het bij ondersteuning en versterking van de actiescènes. De beste filmmuziek laat zich natuurlijk ook zonder de beelden goed beluisteren. Bij de soundtrack van deze Mad Max is dat slechts ten dele het geval.

Holkenborg blijft met zijn score tamelijk dicht bij de film, die uit niet veel meer bestaat dan schiet- en smijtscènes tijdens een achtervolging in een woestijn. Op de momenten dat de Nederlander het orkest met strijkers flink laat uitpakken, blijkt de muziek buitengewoon fraai en elegant, vol terughoudende melancholie. Hoogtepunt is Many Mothers, zwaarmoedig en dreigend van toon, deels geïnspireerd op een compositie van de Griekse Eleni Karaindrou. Jammer genoeg zijn deze werken in de minderheid. Meestal worden de strijkers overrompeld door drumpartijen, waarvan het ratelen en dreunen actiescènes moeten voorstellen, maar die thuis in de huiskamer snel gaan vervelen.

Opvallend is het ontbreken van foto’s met de mooie hoofdrolspeelster Charlize Theron in het artwork van de klaphoes en bijlage. Heeft vermoedelijk te maken met bescherming portret- of beeldrecht van de actrice. Deze dubbel-lp is uitgebracht door het label Music On Vinyl in de serie At The Movies. De eerste duizend exemplaren zijn genummerd en geperst in een gele en groene lp met marmereffect. Beslist een ‘collectable’ hebbeding.

Mad Max Fury Road (Original Motion Picture Soundtrack) – Music By Tom Holkenborg aka Junkie XL (Sony Classical/Music On Vinyl)

(eerder gepubliceerd op The Post Online)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s