Recensie: Hans Teeuwen & the Painkillers – Popstukken

Popstukken foto

In zijn voorstellingen maakt Hans Teeuwen een verknipt soort anarchisme waarin het zwart ziet van de humor. Het politiek incorrecte ligt voortdurend op de loer waardoor de cabaretier op plekken komt waar het ongemakkelijk begint te voelen. Hiervan is op Popstukken weinig te merken. Geen enkel probleem, want het gaat niet om een cabaret- of popplaat, maar om swingende kroegmuziek en de zangrap van Teeuwen.

Natuurlijk blijft het motto dat alles wat gangbaar is reden tot twijfel geeft. De teksten zitten vol woordspelingen en woordgrapjes, ad rem en cabaretesk. Begeleidingsband The Painkillers omsluiten de Nederlandse taal, die ondanks Teeuwens intonatie toch altijd een beetje hoekig klinkt, als een warmbloedige omhelzing.  Teeuwen in de Volkskrant: “Ik vind het leuk om die Nederlandse teksten cool te laten klinken. De muzikaliteit van de tekst is belangrijker dan de inhoud. Het is leuk als een zinnetje een cadans heeft die al muzikaliteit in zich heeft.”

Die muzikaliteit krijgt de luisteraar op indrukwekkend wijze over zich uit gestort. Vooral omdat The Painkillers veel meer doen dan slaafs begeleiden. Ondanks de aanwezigheid van muzikale persoonlijkheden (o.a. saxofonist Benjamin Herman) wil niemand hier de show stelen, maar spelen de bandleden schots en scheve jazz, blues en andere muzikale vondsten; zoals bijvoorbeeld in Effe Niks en Geen Gewicht. Anders gezegd, The Painkillers solliciteren nadrukkelijk naar de vacature van begeleidingsband van Tom Waits.

Een andere bekende Painkiller is Jesse van Ruller. De jazzgitarist laat een meer open en ruiger geluid horen dan we van hem gewend zijn. Met zijn vlijmscherpe uithalen in Kapot Licht zou hij zo een blik erwtensoep kunnen openmaken. Het is vooral te danken aan de inzet van de muzikanten dat Popstukken zo’n fraaie en unieke lp is geworden.

Op deze prima, geruisloze persing komt de fraai klinkende opname, transparant en levendig, goed tot zijn recht. Alsof de band in je woonkamer staat te spelen. Lp en bijgeleverde cd zitten in een hoes die een beetje aanvoelt als een slap kartonnetje. Het verbaasd kijkende meisje op de voorkant is overigens Teeuwens dochtertje.

Hans Teeuwen & the Painkillers – Popstukken ([PIAS] Comedy)

(eerder gepubliceerd op Vinyl50.nl)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s