Optreden dEUS verzuipt in galmbak Lambertuskerk

dEUS-041215-9-940x631
foto: Hanneke van Dongen

Bijzonder moment voor “het Paradiso van het zuiden” de Muziekgieterij. De Maastrichtse popzaal organiseerde voor de gelegenheid het experiment popconcert in een kerk. Met dEUS nog wel. Dat kon bijna niet misgaan leek het. Jammer alleen dat de weerbarstige akoestiek van de Lambertuskerk flink onderschat werd.

De aanblik van de achthonderd bezoekers verdeeld over keurige zitplaatsen, niet in houten banken maar in klapstoeltjes, gaf de basiliek als vanouds de sfeer van een kerkdienst. Huidig gebruik van het godshuis? Aan de eredienst onttrokken zoals dat heet. Typisch gebouw. Opgetrokken uit meerdere bouwstijlen waaronder het neoromaans, weelderige muurschilderingen aan het plafond en glas-in-loodramen achter waar ooit het altaar moet hebben gestaan, maar nu dus een podium was gebouwd. Vooraf gaven blauwe en rode belichting op pilaren en ornamenten de kerk van binnen het uiterlijk van een nachtclub. Net als de vlammende kaarsjes in rode cilinderglaasjes, verdeeld tussen de spijlen van het balkon. De gevorderde concertbezoeker zal er van opgekeken hebben.

Tom Barman kondigde aan dat dEUS songs ging spelen die zelden of nooit live aan bod kwamen, de basis voor de huidige Soft Electric Tour. Aangenaam vooruitzicht dus om die wat minder bekende kant van dEUS eens te leren kennen. Elk album van de Belgische band bevat immers momenten van reflectie en bezinning. Dat “soft” viel trouwens reuze mee. Elektrische gitaren waren binnen handbereik, maar bij de geringste aanzet tot meer volume, slipte het klankbeeld volkomen dicht in een brij waarin elke nuance en beleving verdween.

Aan de band lag het niet. Aan de liedjes evenmin. dEUS was naar Maastricht afgereisd om er iets moois van te maken en dat werd het zeker, zij het bij vlagen. Eenmaal gewend aan de galmende akoestiek klonk een aantal songs gaandeweg zelfs fraai gestileerd. In de stilteovergangen van Serpentine werd het ook echt even muisstil in de kerk, alsof meneer pastoor zojuist een donderpreek had gehouden. Maar het experiment popconcert in een kerk is niet voor herhaling vatbaar zonder het treffen van noodgrepen zoals geluiddempende doeken of gordijnen.

dEUS (Lambertuskerk, Maastricht, 4 december 2015)

(eerder gepubliceerd op ZwartGoud)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s