Eerste vier albums The Black Crowes heruitgebracht op vinyl

BCA

Daar stonden we toch even van te kijken daar in de jaren negentig. Opeens kregen we tijdens de dance, grunge, Britpop en gangstarap, bezoek van een stel jongens in rafelige spijkerbroeken en jasjes van de vlooienmarkt. Helemaal uit de zuidelijke staat Georgia. Deze lefgozertjes kwamen ons in het kersverse decennium wijzen op een vorm van rockmuziek die op dat moment hopeloos ouderwets leek. De vier platen die nu opnieuw zijn uitgebracht op vinyl, bewijzen echter het tegendeel. The Black Crowes blijken achteraf tijdlozer dan gedacht. Dat zit ‘m vooral in het gebruik van Amerikaanse southern rock, die bij de Crowes niet lui achterover leunt, maar ruig en opzwepend een flirt aan gaat met de Rolling Stones. Ten tijde van het nog immer onverwoestbare Exile On Main Street welteverstaan. Mooi meegenomen dat achtergrondzangeressen met gospelkoortjes Chris Robinsons stem van schuurpapier masseren.

De voor de jaren negentig typische rockproductie met harde drumsound zit de in aanleg goede nummers op Shake Your Money Maker af en toe in de weg. Maar als visitekaartje is dit debuut onontkoombaar. Best gedurfd om hierna Marc Ford erbij te halen. Zo’n gitarist die voortdurend cadeautjes uitdeelt. Door middel van zijn solo’s, gedecideerd en venijnig, ontwikkelt hij zich van aanwinst tot aanvulling op Rich Robinson die “very loud in the leftspeaker” speelt. Met dank aan Ford groeit The Southern Harmony And Musical Companion uit tot de ultieme Black Crowesplaat. Dat na dit ook commercieel succesvolle album de zaken min of meer worden omgegooid siert de band alleen maar.

Amorica is een liefdesverklaring aan het rocklandschap van het Amerika op dat ogenblik. De plaat haakt in op de melodieuze kant van de overstuurde grungerock uit Seattle. Temperamentvol en broeierig klinkt hier rock ’n roll die het heft in eigen hand neemt, al suggereren de teksten meer persoonlijke issues over vrouwen en liefde, of beter gezegd het gebrek eraan bij Chris Robinson. De hoes is bekend. De Amerikaanse vlag in de vorm van een bikinislipje. Getuige de tekening van de opiumplant papaver op het vinyllabel, zou je eveneens een verband met drugsgebruik mogen veronderstellen. Een intrigerend album. De titel zou zomaar een woordspeling kunnen zijn op het gebied Armorica uit de tijd van de Galliërs, het huidige Normandië, dat na de ineenstorting van het Romeinse rijk kolonisten en slaven aantrok.

Three Snakes And One Charm grijpt enigszins terug naar bovengenoemde combinatie, al ontbreekt het soms aan echt overtuigende nummers. Ter compensatie spat de spelvreugde die zo te horen in de studio moet hebben plaatsgevonden met gemak over naar de vinylgroeven. Beetje teleurstellend dat de plaat eindigt met een nummer op het ritme van de reggae. Een zwaktebod voor een band die jarenlang de geneugten van de rock ’n roll vierde. Want dat wordt met deze vier platen eveneens duidelijk: The Black Crowes maken muziek die klinkt naar heel veel lusten en weinig lasten.

Het had vermoedelijk met het regelen van de rechten te maken dat deze heruitgaven diverse keren werden aangekondigd en weer uitgesteld. Nog een geluk dat ze van de persen zijn gerold na het uiteenvallen van de band wegens financiële onmin tussen de broers Chris en Rich Robinson. Nadat er de afgelopen jaren persingen verschenen van twijfelachtige herkomst, gaat het hier om de eerste officiële reissues, verschenen in de serie Back To Black van platenmaatschappij Universal. Back To Black betekent intussen hoge kwaliteit: stevige hoezen voorzien van het originele artwork en solide, zwaargewicht persingen. Afhankelijk van de capaciteit worden de platen geperst op verschillende plekken: door ons eigen Record Industry, het Duitse Optimal of GZ in Tsjechië.
De Back To Black releases kennen over het algemeen een uitstekende geluidskwaliteit. Meestal gaat het om een verbetering ten opzichte van de originele lp of een eerdere heruitgave. Dat is zeker het geval bij Southern Harmony, Amorica en Three Snakes. Goede keuze om van deze titels dubbel lp’s te maken, met twee à drie nummers per kant. Het zorgt voor een aanmerkelijke klankverbetering vergeleken met de oorspronkelijke lp’s. Alle vier de albums zijn uitgebracht in enkelvoudige hoezen inclusief losbladige vellen met teksten en foto’s. Uitgezonderd Three Snakes, ondanks dat op de hoes diverse fotocredits worden vermeld. Dat had beter gekund, temeer omdat uitgerekend dit album voor het eerst op lp verschijnt.

The Black Crowes – Shake Your Money Maker / The Southern Harmony And Musical Companion / Amorica / Three Snakes And One Charm (American Recordings/Universal)

(eerder gepubliceerd via Vinyl50)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s