Jett Rebel – Truck: gedurfde prachtplaat

Truck-320x320

Ok, deze hadden we niet zien aankomen. Of misschien ook weer wel. Jett Rebel hebben we in korte tijd leren kennen als iemand die zich weinig tot niets aantrekt van wat de buitenwacht van hem vindt. Net zo uitzonderlijk voor een in ons land beroemd geworden talent, is dat hij alles in eigen hand houdt. Letterlijk. Op zijn albums bespeelt hij doorgaans alle instrumenten zelf. Eigenlijk had Jett Rebel vanaf het prille begin de toon gezet.

De dubbel lp, die volgens de hoes Jett Rebel’s Truck heet met een getekend hartje, is een muzikale zelfstudie bedacht vanuit een minder is meer aanpak. De plaat werd analoog opgenomen met een Portastudio; een taperecorder met ingebouwd mengpaneel en cassettebandjes. Uiterst geschikt voor het maken van demo’s. Opnamekosten: 140 euro.

Truck heeft iets weg van een mixtape, een collage met songs en schetsen, die soms voltooid dan weer speels en stuurs klinken. Ooit werd voor dergelijke opnamen en primitieve geluidskwaliteit de term lo-fi bedacht, dat als artistiek statement belangrijker was dan verkoopcijfers. Een van de bekendste figuren voortgekomen uit de muzikale huisvlijt is die andere alleskunner: Beck.

Wat Truck zo’n bijzondere luisterbelevenis maakt is het hoorbare plezier dat Jett Rebel aan de opnamen moet hebben beleefd. Als een jongetje in een speelgoedwinkel gaat hij met gemak over van momenten waarin de melodie beetpakt, tot ogenblikken die onverwacht ontroeren. Elke song zit creatief en gevat in elkaar. Tussendoor is er zo’n duetje tussen stem en klarinet in Got A Clarinet! Of het geluid van de ‘rariteit’ dat er tussen de nummers door een cassettebandje wordt doorgespoeld. Het herinnert aan het slippen van de opnameband aan het einde van het rudimentaire China Pig van Captain Beefheart. Het grapje is overigens ook te horen op het nieuwe album van DeWolff.

Zo valt er van alles en meer te beleven aan Truck. Met name verdeeld over kant vier experimenteert Jett Rebel er aardig op los met vervormingen en geluidseffecten. Allemaal aanknopingspunten voor de totstandkoming en het oprechte gevoel achter deze gedurfde prachtplaat, waarop Jett Rebel voorbij gaat aan ‘de goede smaak’ en alles wat commercieel wenselijk is aan zijn laars lapt.

Ook de lowbudget vormgeving van de klaphoes in mat textuuroppervlak, herinnert aan de lo-fi periode van begin jaren negentig. Verdeeld over hoes en bijlage staan door Jett Rebel zelfgemaakt snapshots in zwart-wit. De foto’s van de opnamen, instrumenten en opnameapparatuur geven een aardige indruk van de context achter het album. Als vanouds een mooi verzorgde persing door Music On Vinyl.

Jett Rebel – Truck (Baby Tiger Records/Sony Music/Music On Vinyl)

(eerder gepubliceerd via Vinyl50.nl)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s