Dubbel lp Straight Outta Compton soundtrack als ‘Best Of…’

SOC

Straight Outta Compton is de uitstekende film over opkomst en ondergang van N.W.A., de invloedrijke gangsta rappers uit het voorstadje van Los Angeles. De vorig jaar verschenen comeback plaat van Dr. Dre, een van de bekendste leden van de groep, was geïnspireerd op verhaal en context van de film. Het leverde een fraai album op met hier en daar geluidsfragmenten uit de rolprent.

De echte “music from the motion picture” staat echter op deze dubbel lp. Volop N.W.A. natuurlijk, waaronder nummers van het legendarische debuut uit 1988, en solotracks van Eazy-E. Wat in de film nog sfeerverhogend werkt, pakt in luisterend albumverband iets minder goed uit. Zowel de strakke p-funk van Parliament en Funkadelic, en de grooves van Steve Arrington en vibrafonist Roy Ayers, steken wat bleekjes af bij de urgentie van N.W.A. De bijdragen staan er natuurlijk op omdat ze vaak werden gebruikt als samples door veel hiphopacts.

Mooi dat Dr. Dre’s protegé Snoop Dogg van de partij is, net als No Vaseline, de ‘diss’ song van Ice Cube; een nietsontziende aanklacht tegen de andere leden van N.W.A.. In het nummer uit hij zijn frustraties over achterstallige betalingen en contractuele uitbuiting. Maar ook de rapper-acteur zelf krijgt een veeg uit de pan in Real Niggaz: “Yo, be original, your shit is sloppy”. Hoe dan ook, een van de regels uit de Ice Cube track blijft actueel: “the motherfuckin’ saga continues”. De lp Straight Outta Compton is een ‘best of’ én prima introductie op de voltallige Compton gang.

Dubbel lp in klaphoes met bijlage. Omdat er op elke kant zo’n vier of vijf nummers staan komt dit de geluidskwaliteit, lees: beats, goed tot hun recht op deze zwaargewicht persingen.

Straight Outta Compton – Music From The Motion Picture (Universal)

(eerder gepubliceerd via Vinyl50.nl)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s