Grote tentoonstelling kunstenaar Raymond Pettibon in Bonnefantenmuseum

RP-580x435

Het Bonnefantenmuseum organiseert volgend jaar een grote tentoonstelling met werk van kunstenaar Raymond Pettibon. Navraag bij museumdirecteur Stijn Huijts leert dat vanaf mei 2017 het Bonnefanten ruim baan zal bieden aan tekeningen en schilderijen van de Amerikaan. Zoals gebruikelijk bij grote exposities zal de kunstenaar zeer waarschijnlijk persoonlijk aanwezig zijn in Maastricht.

Raymond Pettibon (1957) is een rasechte kunstpunker. In zich recht voor de raap beelden refereert hij onsubtiel aan de facetten van de Amerikaanse samenleving en cultuur. Meer in het bijzonder is zijn werk beïnvloed door punkmuziek, sport, literatuur, religie en seksualiteit. Pettibon, die eigenlijk Ray Ginn heet, begon omstreeks 1980 tekeningen te maken voor de platen van het underground muzieklabel van zijn broer Greg. Sinds Pettibon albumhoezen ontwierp voor bands als Sonic Youth is zijn naam bekend geworden bij een groter publiek

Veel van zijn tekeningen lijken op korte fragmenten uit tv-series en film noir cinema. Dankzij de zwarte humor en de losse, primitief ogende benadering bieden ze voldoende ruimte voor eigen interpretatie. Ondanks zijn toenemende populariteit blijft Pettibon medewerking verlenen aan releases van jonge, onbekende punkbands. Een van zijn meer recente ‘uitgaven’ zijn de hoezen voor The Mons uit Chicago.

Pettibon speelt zelf in The Niche Makers. De band laat jazz- en bluegrassmuziek vergezeld gaan van expliciete teksten, al dan niet gezongen door Pettibon zelf.

De laatste twintig jaar worden de duizenden tekeningen en schilderijen die Pettibon maakte, regelmatig en wereldwijd getoond in grote en kleine musea. Eind februari begint een tentoonstelling in Hamburg. De Nederlandse fans van Pettibon zullen echter nog ruim een jaar geduld moeten hebben om de “punk with a pencil” te kunnen bewonderen.

(eerder gepubliceerd via ZwartGoud)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s