Vermomming en interpretatie discoklassiekers door Discohen

Discohenhoes

Je moet maar durven. Iets radicaal veranderen dat onwrikbaar vastligt in het collectieve muziekgeheugen. De Utrechtse band Discohen ging aan de slag met discohits uit de jaren zeventig en tachtig. De beat eruit, melodieën naar de achtergrond en de teksten gearticuleerd à la Leonard Cohen. Het resultaat is echter indrukwekkend. En ja, zanger Teije Venema prevelt inderdaad precies als de Canadese bard.

Ring My Bell, dat was toch dat schattig klinkende meer dan dubbelzinnige liedje van Anita Ward? Discohen maakt de hit uit 1979 opeens bitter en dramatisch. Dankzij de vertragingen in tempo en de fluisterzang van Venema krijgen de teksten in deze en andere uitvoeringen een andere wending en betekenis, een andere lading zelfs. Vaak is de muziek behoedzaam en broeierig. Bijna bloedstollend is de variant op Physical van Olivia Newton-John. Luister alleen al naar het eerste couplet begeleid door akoestische gitaar. Wie had dat ooit gedacht?
Je reinste schuifeljazz weerklinkt in Do Ya Think I’m Sexy? van Rod Stewart. En Madonna’s Like A Virgin had niet misstaan op de laatste plaat van Nick Cave.

Erg fraai is de wijze waarop Venema de Rolling Stonesklassieker Miss You naar zich toe trekt. In de oorspronkelijke versie bezingt Mick Jagger de verloren liefde. Bij Discohen krijg je de indruk dat een door New York dwalende pooier zijn favoriete hoertje is kwijtgeraakt. Wanneer achtergrondzangeres Fenneke Schouten naar de voorgrond treedt zoals in Don’t Leave Me This Way (Thelma Houston), gaan de gedachten even uit naar Lee Hazlewood en Nancy Sinatra.

Luisteren naar deze plaat is je verwonderen over wat je allemaal kunt doen met de strakke beat en dansbaarheid van discoklassiekers. De verbazing over de transformatie werkt vooral heel sterk wanneer je de originele nummers behoorlijk goed kent, als je er min of meer mee bent opgegroeid. Dan blijkt hoe bijzonder vermomming en interpretatie door Discohen zijn verkend en uitgediept. Hier verandert het discofeestje van banale suggestie in een nachtclub vol zwoele melancholie en verleiding. Prachtplaat.

Popular Positions is door de band zelf uitgebracht op een plak vinyl van 180 gram. De opname, geproduceerd door Discohens Pim van de Werken, klinkt mooi transparant, waarbinnen de zang passend naar de voorgrond is gemixt. Vlak erachter zit de muziek: spaarzaam, sfeervol en gelaagd. Op de hoes een glossy zwart-witfoto van een zoenend stel in regenachtig glitter. De plaat kun is alleen via de band zelf te bestellen.

(eerder gepubliceerd via Vinyl50)

Een gedachte over “Vermomming en interpretatie discoklassiekers door Discohen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s