Bob Dylan – World Gone Wrong: simpelweg een van zijn allermooiste albums

Dylan WGW

Voordat de carrière van Johnny Cash in ere werd hersteld, maakte Bob Dylan begin jaren negentig al twee albums waarop hij zichzelf begeleidde op akoestische gitaar. En net als Cash bladerde Dylan voor inspiratie door het Amerikaanse songboek: om te stuiten op de hoofdstukken blues, country en folk. Good As I Been To You kwam dus als een verrassing. De reeks met Cash en producer Rick Rubin moest immers nog beginnen.

Opvolger World Gone Wrong bleek grimmiger van toon, somber, meer crisisblues dan meezingfolk. De dood is nooit ver weg in teksten en thema’s. Achter op de hoes vertelt Dylan als een ware muziekarcheoloog over betekenis en achtergrond van deze traditionals, die afkomstig zijn van obscure voorgangers als Blind Willie McTell en Frank Hutchison. Volgens Dylan moeten we zijn ‘liner notes’ zien als een aansporing om te luisteren naar “die oude platen, naar die echte opnamen, want die van mij zijn slechts tweedehands”.

World Gone Wrong werd opgenomen bij Dylan thuis in Malibu. Dat is te horen. Met zijn licht schurende stem vijzelt hij elke song op naar momenten die je intiem kunt noemen, puur en oprecht. Alsof je Dylans beginperiode erin terug hoort. Bijzonder dat hij voor bijna elk nummer een eigen intonatie en daarmee gepaste diepgang en ontroering creëert. Ter compensatie klinkt zijn gitaarspel eerder lucide. Zoals Dylan geheimen uit de Amerikaanse muziekhistorie blootlegt, zo zou ook World Gone Wrong veel meer waardering en erkenning moeten krijgen. Het is simpelweg een van zijn allermooiste albums.

Over het vinyl: hier hebben we erg lang op moeten wachten. Meer dan twee decennia na de officiële vinylrelease in 1993 heeft Sony/Columbia eindelijk de rechten vrij gegeven voor een lp-reissue. In de tussentijd doken meerdere illegale kopieën op, waarvan de kwaliteit gek genoeg niet eens zo slecht bleek. Maar een erkende heruitgave kun je natuurlijk het beste over laten aan Music On Vinyl. Dan kun je er van op aan dat hoes en persing van hoge kwaliteit zijn.

Het zou zomaar kunnen dat het schilderij op de hoes de oorzaak is van de vinylvertraging. Boven Dylan, gezeten achter een tafeltje in een Londens café, hangt een schilderij van ene Peter Gallagher. Om gedoe over beeldrecht voor te zijn besloot het Dylankamp het werk te kopen. Gallagher maakte alsnog bezwaar waarna de platenmaatschappij beloofde zijn naam voortaan te vermelden op latere persingen; al wordt hij op deze reissue niet genoemd. Volgens Gallagher refereert zijn doek aan l’Etranger, de gelijknamige roman van Albert Camus over een onbegrepen, in zichzelf gekeerde moordenaar.

Bob Dylan – World Gone Wrong (Sony/Columbia/Music On Vinyl)

(eerder gepubliceerd op Vinyl50.nl)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s