Lost Highway: ultieme soundtrack bij schizofrene David Lynchfilm

lh

Kun je onder allerlei omstandigheden dezelfde persoon zijn? David Bowie voert het raadselachtige van Lost Highway op met wat in feite de openingszin van de film is. “Funny how secrets travel”, zingt hij in I’m Deranged. Opmaat van een rolprent die weliswaar refereert aan gekende genres als film noir en thriller maar, als vanouds bij David Lynch, meer lijkt op een droom die je nauwelijks kunt navertellen.

Een klassieke scène is het moment waarop tijdens een feestje een witgeschminkte ‘mystery man’ de hoofdrolspeler aanspreekt. Deze voorloper van de horrorclown beweert doodleuk dat hij zich op het moment van het gesprek bij hem thuis bevindt. “I’m there right now. Call me. Dial your number.” Vervolgens gaan de luiken van een surreële koortsdroom wagenwijd open. Halverwege wordt simpelweg geruild van hoofdpersonage. Allemaal net zo prikkelend als de muziek in de film. “Half the film is picture, the other half is sound. They’ve got to work together”, zei Lynch erover.

Het soundtrackalbum verscheen in 1996, enkele maanden voordat Lost Highway in ons land werd vertoond. De bijdragen van o.a. Marilyn Manson, Rammstein en Nine Inch Nails, afgewisseld met instrumentale sfeermuziek, voerde de spanning en verwachting alleen maar op. Wie de dubbel lp twintig jaar later opnieuw beluistert via deze heruitgave, zal het opvallen dat de variatie aan rocksongs en sfeer & suspense door componist Angelo Badalamenti, nog altijd uitstekend ‘werkt’. Om tussendoor op adem te komen is er exotische jazz van Barry Adamson. Eigenlijk nodigen zowel de film als het album Lost Highway uit tot een totaal andere kijk- en luisterervaring. De plaat biedt wat dat betreft meer houvast dan de film; het auditieve laat zich minder van de wijs brengen dan het visuele.

Destijds verscheen een vinylversie in beperkte oplage. Gezien de populariteit van de artiesten werden sindsdien nogal wat imitaties in omloop gebracht. Het Nederlandse Music On Vinyl heeft nu exclusief de rechten verworven voor deze officiële vinylrelease, waar men een voortreffelijke heruitgave van heeft gemaakt. Tweeduizend exemplaren zijn bovendien genummerd en op geel vinyl met zwarte vlekjes erin geperst. Op de fraai vormgegeven klaphoes met bijlage, staat de album titel ferm in reliëf gebeiteld. In meerdere opzichten een prachtige uitgave.

Lost Highway Original Motion Picture Soundtrack (Universal/Music On Vinyl)

(eerder gepubliceerd op The Post Online)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s