De songs klinken alsof ze zijn opgenomen in de plaatselijke garage. Dat zou dan ergens in Groningen moeten zijn want daar komt We Are Joiners vandaan. Clients + Carriers is de eerste fysieke release van het duo, nota bene een cassette verschenen op een piepklein label uit New York. Wat meteen opvalt is de verpletterende kwaliteit van de liedjes. We Are Joiners is zeer bedreven in het maken en aanwenden van gezongen en gespeelde melodieën. Eerst waren ze er niet, nu ineens wel. Niet achteloos maar met overtuiging, doortastend en daadkrachtig. En dat tien keer achterelkaar.

Begin jaren negentig ontluikte vanuit Amerika een notoire doe-het-lekker-zelfbeweging onder de noemer lo-fi. Die term was een aanduiding van de povere geluidskwaliteit, vastgelegd met goedkope opnameapparatuur. Maar lo-fi was onderdeel van de luisterbeleving en de compositie en dat leverde vaak fraaie muziek op. Beck had een wereldhit met Loser, hèt volkslied van de huisvlijt. En verscheen zijn eerste werk niet eveneens op allerlei cassettebandjes?

Naar We Are Joiners luisteren is even denken aan de tijd van toen, maar dan zonder een moment van de meligheid die nog wel eens aan de lo-fi uiting wilde kleven. Indrukwekkend en bijna ongehoord hoe het duo Kevin en Niels tien songs van amper twee minuten zo energiek, speels en vindingrijk in elkaar vlechten. Soms zit ‘m dat in de details. Bij Metalmouth moet je extra goed opletten en genieten, want die emotieverhogende opeenstapeling van gitaarriffjes komt slechts één keer langs. Meet Your Friends lijkt heel gewoontjes en herkenbaar dankzij een drumritme à la Velvet Underground, maar na 45 seconden is het opeens “she says…”, waarna een opgevoerde akoestische gitaar de boel open splijt. En dan dat cirkelzaaggeluid in Wee Creeper. Verder wordt er gezongen over wat is geweest en misschien had kunnen zijn. Over 45-toeren plaatjes op de radio, over het gemis van “old drinking buddies” en meisjesgemis in Too Tired To Start A Riot.

Kevin Sun bezit een snik in zijn stem waarmee hij zowel een gevoelige ballad (geen paniek, eentje maar) kan zingen als emotionele punk-angst kan overbrengen. Die oerschreeuw in Alternators. Kortom, deze songs zijn net zo ambachtelijk als de joiner, een timmerman, een schrijnwerker, iemand die met gevoel voor zijn metier hout bewerkt. Bij We Are Joiners klinkt het ambacht als een samenballing van rock ‘n’ roll, rammelende prachtpunk en melodieën die je van je sokken blazen. Wat. Een. Meesterlijk. Album.

We Are Joiners – Clients + Carriers (cassette, Totally Real Records 2020)