Het Britse Black Country, New Road begint eerst maar eens onstuimig. Met klezmer, de Joodse bruiloftsmuziek. Om daarna ruimte te geven aan waar het bij de band pas echt om draait. Ontmoetingen tussen iets wat lijkt op experimentele jazz (blazers!) en progressieve rock. Min of meer. Bij gebrek aan betere termen. Muziek die momenten kent van plots invallende berusting en melodieën, soms omgeven door crescendo’s aan krassende gitaren. Het opbouwen van spanning is iets waar Black Country, New Road veel werk van maakt. Klinkt bekend? De invloedrijke Amerikaanse gitaargroep Slint wordt nota bene genoemd in het nummer Science Fair. “I’m modern Scott Walker” heet het elders. Punkdichter Richard Hell wordt eveneens genoemd, Kanye West, Black Midi. Deze lui kennen hun moderne klassiekers.

Maar wie zijn Black Country, New Road? De band met de komma in het midden bestaat uit drie dames en vier heren. Begintwintigers. (effe een tussendoortje: bassiste Tyler Hyde is de dochter van Karl Hyde van danceact Underworld). Ze liepen elkaar tegen het lijf op de beroemde universiteit van Cambridge. Sommige bandleden studeerden af op klassieke muziek en jazz. Dit is muzikantenmuziek die openheid van zaken geeft. Telkens fris en spannend, nooit virtuoos of ingewikkeld, eerder open en vloeibaar. “Like the new road built out of Black Country ground”. Bedoeld wordt het voormalige mijngebied in Midden-Engeland. David Bowie schreef er ooit een nummer over (Black Country Rock).

Om even terug te komen op dat begin. Na ongeveer drie minuten geeft de band een subtiele, ietsje minder vrolijke toets aan de uitgelaten lol. Zo gaat het maar door. Zang die breekbaar klinkt tegenover blazers die strelen in Athens, France, en dan die melodielijn als haakje in de laatste minuut. Telkens op avontuur, de luisteraar meenemend naar plekken waar het prettig toeven blijkt en waar je eigenlijk niet meer weg wilt. Tegendraads tegenover toegankelijk. De intro van Track X is ook al zo fraai. Met een gitaarloopje dat tokkelend uitnodigt, een viool die aarzelt, maar wel een hallo roepende saxofoon. For The First Time, een uniek en prachtig debuut.

Black Country, New Road – For The First Time (Ninja Tune/PIAS 2021)