Een zekere mate van eigenheid kun je Rats On Rafts beslist niet ontzeggen. Toch krijg je bij de band uit Rotterdam het gevoel dat de muziek achter die eigengereidheid maar wat aan sloft. Niettemin is er altijd veel aandacht en waardering van de Nederlandse pop pers, tegenwoordig net zo kritiekloos en chauvinistisch als de Britse media wanneer het gaat om muziek van eigen bodem.

Volgens Rats On Rafts verwijzen de teksten op de nieuwe plaat naar de vijf jaar die ze besteedden aan het maken ervan. Tokyo Music Experience bevat zowaar een hoog meezinggehalte. Muzikaal klinkt de band in elk geval een stuk inventiever dan voorheen, maar toch lijkt men vergeten er muziek bij te maken die daadwerkelijk iets doet, die omver werpt, ratio en of hart aanwakkert, iets los maakt; dat je er als luisteraar ook nog iets aan hebt zeg maar. Net iets te vaak lopen nummers uit op een auditieve draaikolk, waarin het ritme wordt opgevoerd door middel van drums die maar een eind weg voortjakkeren. Dat is blijkbaar toch hét handelsmerk van de band. “Don’t forget it’s your future” schreeuwt zanger David Fagan uit. Nou nou. The Rise And Fall Of The Plague? Verdrinkt in een muur van onverstaanbaar gezongen declamaties. Je hebt niet eens meer zin je verder in onderwerpen of teksten te verdiepen. En wat klinkt het opnametechnisch vlak en platgemetseld. De muziek is volgens eigen zeggen opgenomen in een studio met analoge apparatuur, maar blijkbaar is men vergeten de juiste knopjes in te drukken.

Het waarom van sommige geluidseffecten en gesproken woord, lees onbegrijpelijk gemompel, tussen de nummers door wordt niet helemaal duidelijk. Om de haverklap duikt er meisjesgezang op, la la la, ha ha ha, soms moet de dame er zelf ook van ineens van gaan schreeuwen. Het heeft iets kinderlijks en onbenulligs eerlijk gezegd. De tweede helft van de plaat lijkt trouwens een herhaling van het eerste deel. Ach, wie weet is het allemaal kunstzinnig bedoeld en wordt de luisteraar gewoon het bos ingestuurd, het konijnenpaadje op waar de albumtitel aan refereert: Excerpts From Chapter 3: The Mind Runs A Net Of Rabbit Paths.

Rats On Rafts – Excerpts From Chapter 3: The Mind Runs A Net Of Rabbit Paths (Kurious/Fire Records 2021)